|
Ovu temu trenutno čitaju:
1 Gost korisnici
-
sebil |
|
Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #1 |
Pionir 
Član od: 11.10.2006
Mjesto
|
" Stav islama i medicine o pusenju" - Ovaj video je FENOMENALNO uradjen, a preporucujemo ga svim onim koji se ne mogu da odviknu od ovog zla, od zla koje unistava njihove zivote i zivote svih onih u njihovoj okolini. Ko god pogleda ovaj video materijal nece ostati ravnodusan: http://www.n-um.com/?q=node/2843Selam/Pozdrav!
|
|
|
-
sdpZepce |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #2 |
Pionir 
Član od: 05.01.2010
Mjesto
|
U samom pocetku, dok je medicina bila nedovoljno razvijena, dok se nisu znale stetnosti duhana, ulema je imala dvojako misljenje. Prva varijanta duhan je mekruh ( pokudjeno ) druga varijanta duhan je haram ( strogo zabranjeno ) medjutim razvojem medicine i savremena saznanja o stetnosti duhana su dovela do toga da se ulema slozi oko ovog pitanja. Danas je odgovor na ovo pitanje kristalno jasan, pusenje u Islamu je strogo zabranjeno i u to nema nikakve sumnje. PozZ
|
|
|
-
tabasco |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #3 |
VIP 
Član od: 30.12.2007
Mjesto
|
u samom pocetku, dok je medicina bila nedovoljno razvijena...Allah dz.s. je Muhammedu s.a.v.s. objavljivao istinu, uputu i propise, tako da nije bilo bitno koliko je koja nauka bila razvijena. On je stvorio zakone medicine, biologije, hemije, matematike...On zna jel' duhan stetan ili nije i shodno tome objavljivao je poslaniku ono sto je htio. u principu je zabranio sve sto nam steti a dozvolio ono sto koristi. (*) pisem samo iz razloga sto sam, procitavsi prethodni post, stekao malo iskrivljen dojam o tome sta je sdpzepce htio da kaze a mislim da je, definitivno, -u pravu. usput: http://www.youtube.com/watch?v=IZYdUy5tkXM
|
|
|
| |
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #4 |
Vjerni član 
Član od: 26.05.2006
Mjesto Luxemburg
|
Evo da se i ja ukljucim u ovu temu........znaci medicinu NE treba mejsati s vjerom jer "medicina" je jedna od grana nauke. a vjera je ono sto je pravi i ispravni put na koji nas insallah allah dz.s upucuje kroz "kur'an" i sunnet muhameda s.a.v. U kur'anu allah dz.s. na 15 ili 16 mjesta ukazuje na "HARAM" znaci ukazuje na ono sto je zabranjeno, a ni na jednom od tih mjesta nije spomenuto pusenje ili duhan ili nesto sl. Prema tome pusenje nije HARAM... Jos vezete medicinu u Vjeru a znate da je islam protivnik ABORTUSA a koliko danasnja medicina vrsi ABORTUSA... pa svaki doktor kaze da treba konzumirati vino jer je zdravo a opet znamo da je Vjera protiv toga.... Mnogi doktori ce reci kako netreba jesti meso a znamo da nam je propisan KURBAN da ga koljemo i to da bude dobar KURBAN (znaci da nebude mrsava ovca  itd..) imam jos primjera da vam navedem suprotnost vjere i medicine al za sad ovoliko od mene......Uzmite kur'an s prijevodom pa provjerite ovo u vezi s HARAMOM pa vidjet cete da sam upravu......MOLIM ALLAHA DZ.S. DA NAS UPUTI NA PRAVI PUT I DA OTKLONI SUMNJU U NASIM DUSAMA.... ESSELAMU_ALEJKUM
|
|
|
-
sdpZepce |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #5 |
Pionir 
Mjesto
|
@Tabasco . . . Pogresno si interpretirao moj post. . . Nepobitna je cinjenica da je Allah dz.s. znao sta je stetno za ljude i shodno tome On je ljudima ukazao na tu zabranu. Medjutim duhan nije direktno zabranjen Kur'anom i Hadisom, ta zabrana se moze izvesti iz nekolicine hadisa i ajeta, koji indirektnim putem zabranjuju duhan. E sad zabrana o duhanu je oduvijek bila, samo ljudi nisu znali da duhan toliko steti, samim time nisu ni znali da je haram... Nadam se da sam ti ovaj put bolje priblizio svoj predhodni pos. @celo, ne slazem se s tobom ! Kur'an je u skladu kako s medicinom tako i s drugim naukama. Po tebi ispade da sve sto u Kur'anu nije jasno precizirano i zabranjeno ne predstavlja haram ? Pa molim te lijepo u Kur'anu ni droga nije pomenuta niti zabranjena, ako cemo tako. Nigdje neces naci ajet koji pominje doslovice drogu. Alkohl je zabranjen zato sto donosi vise stete nego koristi, a ne znam to za meso, fkt smijesno, ko ne zeli dobar komad mesa ? Hmm cisto sumnjam da nas ima takvih a i samih doktora, e sad druga je stvar sto ne treba ni u cemu pretjerivati , samim time ni u hrani. . . Selam od mene. . .
|
|
|
-
tabasco |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #6 |
VIP 
Mjesto
|
celo, jarane...
divim se tvojoj samouvjerenosti i hrabrosti izrazenoj u bezbrizno nabacanim salama koje bi, kao, trebale da predstavljaju ozbiljne i nepobitne cinjenice na kojima je zasnovana nasa uzvisena vjera -islam.
prvo: ako si ti, a jesi, rekao da medicinu ne treba mijesati sa vjerom -ne preostaje mi nista drugo nego da te smatram pricacem viceva i sala.
drugo: objasni mi molim te, zasto si upotrijebio termin "mijesati" -hajd mi objasni, jarane -ako je naslov takav kakav jeste, odakle si izvadio frazu "ne treba mijesati...bla, bla,..."
znas sta jarane, ova mi tvoja prica mirise (da ne kazem smrdi) na onu pricu o mijesanju vjere i drzave, vjere i politike i tako to. nemoj celo jarane, nemoj ako molis Allaha, ko sto kazes, -nemoj ako se pozdravljas tako ko sto si napisao. nemoj proturijeciti sam sebi , bolan, celo...
|
|
|
| |
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #7 |
Vjerni član 
Mjesto Luxemburg
|
tabasco prijatelju.... Islam je vjera koju je Uzvišeni Allah objavio svome Poslaniku Muhammedu a.s. da je dostavi i objasni svim ljudima. AMENTU BILLAHI - Ja vjerujem u Boga, Allaha, (Stvoritelja i Vladara svjetova)
VE-MELAIKETIHI - U Božije meleke (duhovna razumna bića)
VE KUTUBIHI - U Božije kitabe (knjige o učenjima vjere)
VE RUSULIHI - U Božije poslanike (pejgambere)
VEL-JEVMIL-AHIRI - U Posljednji dan (Sudnji dan)
VE BIL-KADERI HAJRIHI VE SERRIHI MINELLAHI TE`ALA - I vjerujem da sve sto se događja, biva s Božijom voljom i određenjem ovo su ti temelji vjere
a sta je medicina?..... dokazi mi slicnost.......pa da vidimo dali se moze MJESAT vjera i Medicina
|
|
|
| |
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #8 |
Vjerni član 
Mjesto Luxemburg
|
STA BI MEDICINA BEZ ISLAMA PAZLJIVO SVE PROCITAJ!!!!!!!!! Doprinos religijske medicine konvencionalnoj medicini Postoje mnoge studije u kojima se navode veliki doprinosi koje su dali muslimanski liječnici na polju savremene medicine, ali je veoma malo radova u kojima se govori o doprinosu i uticaju religijske medicine na konvencionalnu. Zbog toga ćemo ovdje pokušati makar i načelno ukazati na veliki doprinos i utjecaj koji je ostavila religijska medicina na konvencionalnu. Od najvažnijih doprinosa koje je religijska medicina dala konvencionalnoj su:
1. Islam je prva religija koja je priznala realnu naučnu teoriju o percepciji bolesti, priznala medicinu, ljekarsko zanimanje i liječenje bolesti. Prije pojave islama se vjerovalo da je bolest satana koja pogađa čovjeka zbog počinjenih grijeha i da ju je jedino moguće izliječiti istinskim kajanjem i duhovnom katarzom. Općepoznato je da je crkva u srednjem vijeku zabranjivala liječenje bolesti, proganjala i spaljivali na lomačama neke učenjake i njihova djela smatrajući da su se usprotivili i ustali protiv Božije volje i crkvenog učenja. Islam je još u šestom stoljeću postavio naučnu teoriju o bolesti, medicini i liječenju. Kada bi se Poslanik, a.s., razbolio tražio bi ljekara i lijek, a to je isto preporučivao i ostalim ljudima. Podučavao ih da je dragi Bog za svaku bolest stvorio i lijek i da ga trebaju tražiti. Dakle, svojom praksom i govorom je jasno pobio dotadašnju teoriju da je bolest đavolska rabota i da se liječi samo posebnim duhovnim ritualima i molitvama.
2. Očistio je medicinu i ljekarstvo od magije, izmišljotina i nadriljekarstva gdje su se prije koristili talismani, zapisi i amajlije. Poslanik islama je jasno rekao: „Ko ode vračaru ili astrologu i povjeruje u ono što mu rekne, zanijekao je ono što je Bog objavio Muhammedu.“ Dakle, islam je jasno razdvojio medicinu od astrologije i magije što nije bio slučaj prije njegove pojave.
3. Islam je prvi u historiji čovječanstva postavio zakon o zaštiti ljekarskog zanimanja od vračara i nadriljekara. Poslanik islama je rekao: „Onaj ko se bavi ljekarstvom, a u tome nije educiran, snosit će posljedice svojih postupaka.“ Dakle, u ovoj predaji se jasno govori o moralnoj i krivičnoj odgovornosti ljekara i o ljekarskoj diplomi, tj. dozvoli za bavljenje takvim zanimanjem.
4. Islam motiviše i podstiče ljekare na specijalizaciju i napredovanje u struci. Poslanik islama o tome veli sljedeće: „Ljekaru koji je znaniji, stručniji i vještiji, daje se prednost kod liječenja.“
5. Islam je prvi u historiji čovječanstva donio proglas da za svaku bolest ima lijeka osim za starost i smrt. O tome je rekao: „Dragi Bog je za svaku bolest stvorio i lijek. Poznaje ga onaj ko zna, a ne poznaje onaj ko ne zna. Pa kada lijek /pogodi/ ukloni bolest, bolesnik će sa Božijom dozvolom ozdraviti.“
6. Islam je naredio ličnu higijenu kao sredstvo prevencije i upotpunjenja vjere (imana). U isto vrijeme je jasno definirao koje su stvari čiste i korisne, tj. halal za čovjeka, a koje su nečiste i štetne, tj. haram. Poslanik islama je rekao: „Čistoća je pola vjere.“ Islam ličnu higijenu nije naredio načelno i općenito, nego se detaljno osvrnuo na čistoću svakog dijela ljudskog tijela čije oboljenje zbog nehigijene može biti uzrokom zaraze. Tako je naredio pranje zuba, rezanje nokata, brijanje dlaka sa određenih mjesta itd.
7. Zahvaljujući islamskom učenju muslimanski liječnici su bili prvi koji su otkrili anesteziju u hirurgiji. Prije islama kao anestezija se koristio alkohol. Muslimani su pitali Muhammeda, a.s., o alkoholu pa im rekao: „Alkohol nije lijek nego bolest, jer Bog nije dao lijeka u onome što je zabranio.“
8. Islam je prvi koji je ukazao na karantenu, tj. odvajanje bolesnika koji boluju od zaraznih bolesti od zdravih. O tome je rekao da se zaraženi bolesnik ne smije dovoditi i smještati sa zdravim. Dakle, mora se izolovati i na taj način prevenirati društvo od zaraze.
9. Islam je bio prvi koji je donio generalno pravilo za borbu protiv opakih zaraznih bolesti. O tome je Poslanik islama rekao sljedeće: „Kada čujete da se u nekom kraju pojavila kuga ne idite tamo, a kada se zadesite u mjestu gdje se ona pojavi ne izlazite iz njega.“
10. Islam je donio jasne i kategoričke naredbe koje se danas mogu mjeriti sa najnovijim teorijama za iskorjenjivanje i uništenje određenih zaraznih bolesti. Poslanik, a.s., je rekao: „Neka niko ne vrši malu nuždu u stajaću vodu, jer većina nevolja dolazi od toga.“ Također je rekao: „Čuvajte se tri grijeha i ne vršite velike nužde po hladovima, javnim mjestima i putevima.“
11. Islam je donio jasne naredbe i kada je u pitanju genetika i objasnio da se bolesti prenose s generacije na generaciju putem gena. O tome je rekao: „Odaberite mjesto za svoje sperme, jer porijeklo (geni) ima udjela.“
12. Islam je prvi osnovao medicinu za ostarjele i iznemogle. Prvi koji je ukazao na potrebe takve medicine bio je poznati islamski filozof i liječnik Ibn Sina /Avicena/. On je o toj grani medicine eksplicite govorio u svom djelu Kanun (zakon). U islamskim bolnicama u srednjem vijeku su postojali posebni odjeli za stare i iznemogle na kom je pisao sljedeći kur'anski ajet: „Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: „Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“
|
|
|
-
tabasco |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #9 |
VIP 
Mjesto
|
ha, ha celo... nista, ok, ne mogu sdp, druze, sta ti mislis o ovom dijalogu. tesko mi je pomiriti se sa sudbnom mog i celinog dijaloga ali obuzela me je takva nemoc izrazavanja, ne znam -kao kad te neko pravo stosom opali po sred face pa te obuzme ona nemoc i mislis: "nema sta, jaci je". kad tamo, a ono medjutim, on pogrijesio covjeka pa opalio tebe ni kriva ni duzna. ne kontas a? naravno. btw, dok nisam zaboravio da zapisem. citam sinoc na jednom forumu pricu o akciji policije u selu maoca. kaze: "policija je pronasla i zaplijenila vecu kolicinu hladnog oruzja. radi se o nepostojecim ziletima i makazama kojima zlocinci podrezuju pantalone" -  a?
|
|
|
-
sdpZepce |
|
Re: Video: "Stav islama i medicine o pusenju" | #10 |
Pionir 
Mjesto
|
Hvala celo legendo, uistinu si nas "prosvjetlio" sa svojim argumentima koji su "nidje veze" Ah Tobasco prijatelju, sta da ti kazem "nije on kriv" takvi pacijenti su najtezi ( smatraju da su u pravu i konstantno grijese ) Bit ce bolje insaAllah. . .
|
|
|
|
|
Trenutno su na stranici 8 korisnika je online ( 3 korisnika se nalazi u sekciji Forum) Članovi: 0 Gosti: 8 Više...
|