Bosanskohercegovačka javnost ostala je u šoku nakon što je prekjučer na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica tokom poroda preminula 25-godišnja majka Alma Halilović iz Žepča i njena jedna beba.

Podsjetimo, tokom blizanačkog poroda jedna beba uspjela je preživjeti, nakon čega je prebačena na Pedijatrijsku kliniku UKCS-a u Sarajevu. Kako je jučer novinarima potvrdila glasnogovornica sarajevske klinike, stanje preživjele bebe je zadovoljavajuće te se kontinuirano vrši monitoring stanja djeteta.
Smrtni ishod tokom porođaja majke i novorođenčeta u zeničkoj bolnici posljednji put zabilježen je prije pet godina, nakon što je 16-godišnja majka umrla prilikom poroda dok je njeno dijete spašeno operativnim zahvatom. Godišnje se u zeničkoj bolnici obavi više od 3.000 poroda, a samo u proteklom mjesecu rođena je 121 beba, piše Doznajemo.

Nakon tragedije koja se desila prilikom prirodnog poroda, dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona izdao je naredbu za obdukciju. Tako je jučer završena sudska obdukcija, čiji su preliminarni rezultati Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavljeni danas.

– Tačan i neposredan uzrok smrti preminule H.A. nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza patohistoloških tkiva uzetih od preminule. Makroskopski nalaz koji je utvrđen pregledom organa preminule najvjerovatnije pokazuje da se radi o zatajenju srca i pluća usljed embolije pluća koja se razvila u toku poroda i nakon poroda. U odnosu na novorođenče utvrđeno je da je u pitanju zatajenje srca i pluća izazvano asfikcijom i nedostatkom kisika – kazala je za “Avazov” portal u pismenom odgovoru glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva ZDK, Mirna Poljac.

Inače, prirodni porođaj, koji je završio fatalno, navodno je obavljao dr. Jamal Badiri, koji je prošle godine bio i načelnik porođajnog odjela zeničke bolnice.

(3 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba