Humanitarna bikerska udruga ‘Eurobiker Charity Croatia’ u četvrtak 19.02.2015. godine je na OPG-u Stipe Lačića u Donjoj Vrbi, proslavila petu obljetnicu rada. Kratkim programom članovi Udruge su podsjetili na svoje aktivnosti, najavili akcije koje planiraju za ovu godinu i podijelili zahvalnice zaslužnim članovima, te u svoje redove primili nove počasne članove.

Na svečanoj obljetnici nazočni su bili predsjednik organizacije Biker Brummi Hilfe Herman Munzell i njegova supruga Tina Munzell, te suradnik Mathias Werner, župan Danijel Marušić, gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović, dogradonačelnik Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, Ester i Stipo Grgić koji su od početka uključeni u humanitarneakcije Eurobikera, te počasni član Ratko Dragović Klek. Doktorica Vesna Bosanac, koja je također počasni član Udruge, zbog bolesti nije bila nazočna, ali je članovima Udruge prenijela svoje čestitke i zahvale na dosadašnjoj humanitarnoj pomoći za grad Vukovar.

Govoreći o proteklih pet godina i o svemu što su doživjeli na brojnim putovanjima, predsjednik Eurobiker Charity Croatia, Zlatko Blaževac Abaz je naglasio - Pet godina djelovanja na ovim prostorima ostavilo je dubokog traga na našoj moto sceni, ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama. Odlučili smo zahvaliti svim našim prijateljima, a pored naša dva stara počasna člana, a to su dr. Vesna Bosanac i Ratko Dragović Klek, večeras ćemo u naše članstvo primiti i dva nova počasna člana, to su Herman Munzell i župan Danijel Marušić. Oni su to zaslužili, Herman jer duša ovog projekta, jedan od začetnika Eurobikera u Europi. To je čovjek koji je sve to skupa začeo i osmislio, neiscrpne snage, koji je vozio po svim kontinentima. Da ne govorim o svim humanitarnim akcijama koje je pokrenuo. A župan Danijel Marušić je jako puno pomogao u organizaciji naših prijašnjih akcija, a jednako tako će i u slijedećima.

Blaževac je najavio i koje su to akcije – Prva je vezana za Novu Gradišku, nakon toga  idemo prema Žepču, Livnu i završavamo u Rijeci, na Kantridi, gdje ćemo donirati Dječju bolnicu. Cijeli program završava na Grobniku, gdje će nas ugostiti naši riječki prijatelji. U sedmom mjesecu idemo na tematsko putovanje u Auschwitz, na 70-tu obljetnicu oslobođenja zloglasnog logora. Za 2016. imamo u planu odlazak u Portugal, a krajem te godine idemo na Rainbow tour u Južnoafričku Republiku. Pokrovitelji te akcije su švedska kraljica i tvrtka Volvo.

Udruga Eurobiker Charity Croatia ima osam članova osnivača, uz predsjednika Zlatka Blaževca, to su Brođani Ivan Brezić Breza, Damir Šavrić Šeki, Goran Tomić Tomulja, Igor Avramović Grujo, iz Mostara dolaze Srećko Boras i Franjo Cvitković, te Ivan Došlić Baća iz Nove Gradiške. Podupirujući članovi su Dalibor Jurić, Matija Lipec, Dean Jakovac, Hrvoje Bašić Bašo i Žarko Novoselac Okac. Od 2010.- 2013. udruga je djelovala neformalno i u proširenom sastavu, a 2013.  je u sadašnjem sastavu, te je i formalno registrirana 1. lipnja 2013. Udruga je član međunarodne humanitarno-bajkerse udruge Eurobiker e.V. Djeluje pod zajedničkim motom – ‘Mobilnost nadilazi granice i spaja kulture’.

Na pitanje da li je prije pet godina naslućivao kako će se razvijati ova suradnja u Slavonskom Brodu, Herman Munzell je odgovorio – Nisam mogao ni sanjati kako će se razviti ova priča. Ne samo da smo odradili sjajne stvari, nego smo postali i dobri prijatelji. U Slavonskom Brodu se osjećam kao kodu kuće, a brodski Eurobikeri su nam veliki oslonac i pouzdan partner u svim akcijama. Iz toga se izrodila velika stvar, Slavonski Brod i Hrvatska su postali srce Eurobiker organizacije u ovom dijelu svijeta.

Župan Danijel Marušić je zahvaljujući na počasnom članstvu rekao – Ja bih prvo zahvalio gospodinu Hermanu na svemu što su učinili za naš grad, županiju i Hrvatsku. Čast mi je da sam postao počasni član ovakve grupe ljudi. Ja volim motore, nisam od onih koji voli brzo voziti, ali sam si nabavio jedan manji motor, tako da ću se možda koji put i pridružiti ovoj ekipi. Zahvaljujem im na svemu što su učinili, a i na akciji koju pripremaju za bolnicu u Novoj Gradiški.
Gradonačelnik Nove Gradiške, Željko Bigović je podsjetio – Tu smo priču načeli još prošle godine, sad je dorađujemo. Zahvaljujem Zlatku Blaževcu i našem Ivanu Došliću, oni stvarno rade dobar posao i ja im čestitam, a drago mi je da sam upoznao i gospodina Hermana, mi ćemo čitavu ekipu ugostiti ovih dana i u Novoj Gradiški da dogovorimo sve detalje oko donacije.-

Govoreći o slijedećoj humanitarnoj akciji Eurobikera, koja će završiti u Rijeci, Krešimir Erdec Kec, legenda hrvastkog moto sporta, višestruki prvak Hrvatske, je obećao – Mi ćemo biti domaćini na automotodromu Grobnik i drago mi je da možemo ugostiti Eurobikere. Mi ćemo im napraviti jedan lijepi program, to su naši dugogodišnji prijatelji. Napravit ćemo i poneki krug na bivšoj GP pisti, to je san za svakog bikera, da malo osjeti kakav je to gušt.-

Dogradonačelnik grada Slavonskog Broda, čestitajući na obljetnici je zahvalio Eurobikerima na svemu što su dosad učinili za naš grad, naglasivši da su oni i sjajni veleposlanici našeg kraja, te im poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

I zaista, kad se osvrnemo na proteklih pet godina – možemo reći da su članovi udruge Eurobiker Charity Croatia ne samo nadišli granice i spojili kulture, nego da su bili izvrsni promotori našeg grada i čitave Hrvatske. Prva humanitarna akcija Eurobikera u RH  je bila donacija općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Sl. Brodu 2009 godine. Uslijedilo je dobivanje Confermenta za osnivanje Eurobiker Charity Croatia. 2010. godine sudjeluju u Eurotouru za Rusiju i Rumunjsku. 2011. godine uručili su donaciju Općoj bolnici u Vukovaru, 2012. donaciju dvjema bolnicama u Mostaru. Iduće, 2013. godine odvezli su veliku donaciju za Livno, Gračanicu i Srebrenicu,  2014. donacija je išla za Kumanovo, Klinu i Tiranu. Iste godine donacijama su pomogli Gunju, Žepče i Doboj, te su jednu vrijednu donaciju uručili udruzi Loco-Moto u Sl. Brodu.

Za njima je impresivno putovanje, dugo nekoliko desetaka  tisuća kilometara, kroz  više od  20 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe. Na tom su putu ostavili neizbrisiv trag dobrih djela, sudjelovali u donaciji nekoliko milijuna eura vrijedne humanitarne pomoći, izmamili osmijehe na mnoga lica i što je najvažnije – probudili nadu mnogim ljudima. U većini ovih humanitarnih donacija bili su suorganizatori  sa udrugom Biker-Brummi-Hilfe na čelu s dr. Hermanom Munzelom. Vozili su neumorno pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta i predsjednika Martina Schulza. Dočekivali su ih predsjednici država, premijeri, ministri, veleposlanici, župani, gradonačelnici, s respektom su ih pozdravljali moto klubovi diljem Europe. Na tom putu posutom dobrim djelima, obogaćeni su i sami. Jer zaista su vidjeli i proživjeli puno toga – od bijelih polarnih noći u Petrogradu do crnih valova  nemirnog Sjevernog mora, od prašnjavih rumunjskih cesta do vrelih albanskih noći – za njima su slike i uspomene koje malo od tko od običnih ljudi može doživjeti.

Treba reći da su na svečanu obljetnicu stigli brojni prijatelji i suradnici na mnogim humanitarnim projektima – MK Galebi iz Šibenika, MK Omiški bajkeri, MK Vukovi iz Livna,  MK United Žepče, MK Cvelf iz gunje, MK Vukovar MK Veterani Croatia,  MK Salines iz Tuzle i MK Gračanica. Nakon službenog dijela programa nastavljeno je druženje uz TS Zora i slavonske specijalitete.

(radioslavonija.hr)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba