U povodu obilježavanja pete godišnjice smrti književnika Nedžada Ibrišimovića, Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče, upriličila je u Žepču književno veče i likovnu izložbu „ Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića „.

Književno veče i likovna izložba pod nazivom „Bosanski motivi" održani su u dvorištu porodične kuće Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču.

Na književnoj večeri ovog istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika, koji je svoje djetinstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka preveo u Žepču, govorili su : akademik prof.dr Enes Karić, književnik Zlatko Topčić, predsjednik BZK Preporod u BiH prof. dr. Senadin Lavić, dok su Ibrišimovićeve autorske pjesme i odlomke iz njegovog „Vječnika“ čitali pjesnik Arif Odobašić i Asima Nalić.

Na književnoj večeri o Ibrišimoviću i njegovom djelu, prof.dr.Enes Karić je istako da velike književnike preporučuju njihova djela, te je tako i sa Nedžadom Ibrišimovićem.

-"On je majstorski obrađivao velike teme književnosti: Tajnu života, smrti, ljudske dobrote,zla, krhkosti. Vrhunac sve njegove književne magije raskrivamo u “ Vječniku”. Ibrišimovićevo ime ostaće zabilježeno kao slavno ime autora, koji je imao hrabrosti opredmetiti temu čovjekove potrage za vječnošću", kazao je Karić.

Književnik Zlatko Topčić rekao je za Ibrišimovića da je bio višestruko talentiran čovjek.

-"Samo da je bio slikar i skulptor bio bi značajna pojava u našoj kulturi, ali ga je njegovo književno pismo učinilo velikim u Bosni i Hercegovini. Arhitektura njegovg života bila je nevjerovatna, puno obrata, ispunjena čudesima i tragedijama, koje kao da su se dešavale da bi pisac imao potentnu građu za svoja književna djela", kazao jeTopčić i dodao da je bio čovjek aristokratske građe, uspravan i dostojanstven i kada je bio izložen književnoj nepravdi.

Veliki broj građana Žepča svojim prisustvom odao je počast velikanu bh književnosti i svom dojučerašnjem sugrađaninu koji je za života šehidima Žepča ustupio dio porodične kuće kao spomen obilježije.

Prema riječima sudionika skupa, od naredne godine moglo bi doći do utemeljenja književne nagrade Nedžad Ibrišimović.

Manifestaciji koja je i ove godine u Žepču bila centralno mjesto obilježavanja godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića, prisustvovali su članovi porodice Ibrišimović.

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba