JU „Opća biblioteka“  Žepče, nastavlja sa nizom aktivnosti i u ovoj godini, stavljajući u fokus naše najmlađe sugrađane. Uz finansijsku podršku Kantonalnog ministarstva za nauku, kulturu i sport ZDK, a uz tehničku suorganizaciju JU „Dom kulture“ Žepče, u četvrtak 23.03.2017. godine, bit će upriličeno predstavljanje zavičajnih pisaca, u ovom slučaju, pjesnikinje Milike Bakić.

U sklopu projekta „Zavičajna književnost Žepča“, učenicima OŠ „Žepče“ će se predstaviti sama pjesnikinja, a njene pjesme recitovat će upravo učenici pomenute škole kroz kolaž program pod nazivom „Hajde svijete budi dijete“.

Svoj doprinos ovom projektu žepačke bibilioteke, dat će i učenici Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče, plesni klub „Let's dance forever“ Vitez, kao i učenici Osnovne škole „Žepče“.

Milika Bakić rođena je 20. augusta 1947. godine u Gruži (Republika Srbija). Nakon završene učiteljske škole u Kragujevcu započinje studije na Filozofskom fakultetu. 1969. godine u septembru mjesecu, počinje raditi u O.Š. „Željezno Polje“. Kasnije je radila u Begov Hanu, Lupoglavu, Žepču, Lovnici i Papratnici.
Van nastavnih aktivnosti bavila se i radom sa djecom u ritmičkim i literarnim sekcijama. Sudjelovala je sa svojim učenicima na školskim, regionalnim i republičkim takmičenjima. Osvajali su zavidna mjesta, priznanja i diplome. Bila je član i gradskog hora. Vremenom je mnogo zavoljela i poeziju, te se odlučuje na izdavanje prve zbirke pjesama. Ova zbirka ujedno joj je bila i oproštaj od dugogodišnjeg rada sa djecom. Posvećena je brojnim generacijama njenih učenika. Djeca su joj uvijek bila poticaj i inspiracija.

Kako kaže autorica u jednoj svojoj pjesmi:
Na cijelom svijetu
Djeca su uglavnom ista
Oko sebe ljubav pletu
A duša im je čista

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba