U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Žepču su javnom tribinom "Dvije stotine godina Ilhamije među Bošnjacima" svečano otvoreni ovogodišnji "Dani Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka".

Gost predavač na tribini bio je književnik-publicista Fatmir Alispahić. O liku i djelu Abdulvehab Ilhamije književnik Alispahić govorio je vrlo nadahnuto ističući kako je Ilhamija Žepčak jedinstvena književna, prosvjetiteljska i simbolička pojava u bošnjačkoj povijesti, kazavši kako je upravo Ilhamija prvi kritički intelektualac i začetnik slobode govora. Alispahić ga smatra utemeljiteljem bošnjačkog samopoštovanja i borbe za slobodu, jer niko u Bošnjaka kako je kazao nije prije njega imenovao ljubav prema narodu i otpor prema tiraniji.

-Povijest Bošnjaka je povijest stradanja u kojoj nije stradavao samo narod, već i istina o tom stradanju. Zato Bošnjaci još uvijek nemaju kapacitete da Ilhamijinu odvažnost preuzmu kao obrazac nacionalne i intelektualne vrline, po kojoj je istina vrednija od života u poniženosti, istakao je Alispahić. Poredeći ga sa Martin Luter Kingom ili Nelsonom Mendelom, naglasio je kako je Ilhamija bošnjački učitelj slobode i dostojanstva, te kako je šteta što bošnjačka akademska javnost nema viziju u kojoj bi Ilhamija Žepčak bio centralni uzor intelektualnim slobodama i demokratskim imperativima. Ovom prilikom upriličena je i promocija pjesme "Ilhamija" žepačkog autora Armina Bolića.

Ovogodišnja dvosedmična manifestacija posvećena Abdulvehabu Ilhamiji, kao i ranijih godina, ponudit će brojne kulturne i vjerske sadržaje. Pored javne tribine, u sklopu programa održat će se i promocije knjiga: „ Majka „ autorice Fikrete Karić i „U potrazi za istinom o sebi„ autora Elharina Selimovića. Ovom prilikom premjerno će biti prikazan dokumentarni film autora Avde Huseinovića „Bošnjaci- genocid u kontinuitetu“, a bit će upriličena i prva samostalna likovna izložba autorice Jasmine Mehić pod nazivom „Jedna slika-jedna priča“

Manifestacija će biti zatvorena Derviškim zirkom u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u čijem programu će učestvovati derviši tekije Mesudijja Kaćuni.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba