Deveti memorijalni šahovski turnir „Anto Markanović“ Žepče 2014. u organizaciji Šahovskog kluba „Žepče“ održan je u nedjelju, 21.09.2014. godine u restoranu „California“ u Brankovićima. Najuspješniji šahist ovogodišnjeg turnira je Milan Vukić (BiH). Turnir je postao internacionalni jer na njemu učestvuju šahisti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, a sude ga međunarodni suci.

Ove godine je učestvovalo 62 takmičara, od čega devet velemajstora, šest internacionalnih majstora i deset FIDE majstora. Najviše takmičara je bilo iz BiH, njih 43, zatim iz Hrvatske jedanaest, iz Srbije sedam, te jedan iz Slovenije. Turnir su sudili glavni sudac Mirza Miralem, te Nikola Lukač i Miro Marjanović. Igralo se po švicarskom sistemuu devet kola sa tempom igre od 15 minuta po igraču.

Istog dana upriličen je i odlazak na mjesno groblje Zaglednik na kojem su pokopani Anto i njegov sin Mario koji su tragično preminuli u saobraćajnoj nesreći 14.05.2005. godine.

Inače, ovaj se turnir od 2006. godine odigrava u mjesecu maju, ali je ove godine zbog prirodnih nepogoda odgođen za septembar.

Titula pobjednika ovogodišnjeg turnira i novčana nagrada u iznosu od 1.000,00 KM pripala je najuspješnijem šahisti Milanu Vukiću.

Drugu nagradu (600,00 KM) osvojio je Dušan Popović, dok je treću (400,00 KM) osvojio Zoran Runić.
Novčana nagrada od 300,00 KM i četvrto mjesto pripalo je Daliboru Stojanoviću, a peto mjesto i nagrada od 200,00 KM Miroljubu Laziću.

Dodijeljene su i specijalne nagrade u iznosu od 100,00 KM. Tako je titulu najuspješnije žene osvojila Bernardina Hadžiselimović, dok je najboljim domaćim igračem proglašen Petar Galić, a najboljim kadetom Dejan Marjanović.

Prvo mjesto na srednjoškolskom turniru osvojio je Krešimir Marinović, dok je drugo mjesto na srednjoškolskom turniru pripalo Marku Mrkonjiću.

„Turnir je protekao u duhu načina razmišljanja i življenja pokojnog Ante, u atmosferi tolerancije, druženja i promocije najobičnijih svakodnevnih ljudskih vrijednosti malog čovjeka, odnosno čovjeka iz naše sredine, a velikog po svakom mogućem osnovu. Zbog toga mi je drago što ne posustajemo u organizaciji i najavljujem deseti memorijalni turnir koji je ujedno i jubilarni. Već sada u ime Organizacijskog odbora mogu obećati da će biti još kvalitetniji i značajniji. Uz taj turnir ćemo promovisati šah u Žepču, ali i ostale vrijednosti koje općina Žepče posjeduje“, izjavio je predsjednik OO Vjekoslav Sarajlić.

(0 glasova)