U subotu je Zenica bila domaćin dvije cestovne trke, Brdskog Prvenstva BiH i Međunarodne utrke „Zenica 2016. – Oslobođenje Zenice“, koje su ujedno i zadnje trke u cestovnom kalendaru Bosne i Hercegovine. Trke je obilježio nastup malog broja takmičara, što je vjeruju organizatori uzrokom velikog broja trka u okruženju.

U borbi sa najboljim BiH biciklistima predstavnici žepačke "Pedale" osvojili dvije zlatne medalje i to Ivan Širić u kategoriji juniori i Adnan Derlić u kategoriji masters.

Stazu od Zenice do smetova su odvezli u vremenu od 30'41" - Širić i 35'50" - Derlić.

Isti dan, popodne, Žepčaci su učestvovali i na Međunarodnoj trci „Zenica 2016. – Oslobođenje Zenice“ na kojoj su učešće uzeli klubovi Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje je Ivan Širić zauzeo 3. mjesto. Trka je vožena u centru grada na stazi dugoj 4,9km. Vozači su vozili 16 krugova, a vozače na ovogodišnjem izdanju trke nije privukao bogat nagradni fond, tako da je učešće na trci uzelo 25 vozača.

Po sunčanom i jako toplom vremenu sa startom u 11:00h održano je Brdsko Prvenstvo BiH koje se bodovalo za Premijer ligu BiH. Utrka je okupila 30tak vozača iz BiH , a vožena je u dužini 7,9km sa startom iz centra Zenice usponom do poznatog izletišta „Smetovi“. Start trke za kategorije Elite, Juniori i Veterani A označen je u 11:00h sa Trga Alije Izetbegovića, dok su kategorije KadetiU17, Ml.Kadet, Žene, te Veterani B i C startali sa pola staze, točnije na četvrtom kilometru uspona na Smetove.

Odmah po izlasku iz grada, staza je počela sa jakim usponima od 10%, gdje počinju skokovi i formacije više grupa. Najbrži vozač na usponu bio je Vedad Karić (BK Jedinstvo) koji se na Smetove uspeo u vremenu 0:28,25min. Za njim slijedi Crnčević Aleksa (BK Summit) u istom vremenu, te Mujo Kurtović (BK Bihać) na trećem mjestu sa vremenom 0:30,41.

"Odličan osjećaj napraviti uspjeh u svom gradu i uzeti zlatnu medalju. Redovno treniram na ovoj stazi, dobro mi je poznata njena težina, a današnji tempo je bio ubojit. No, rezultati treninga su tu i ja se osjećam jako sretno", izjavio je Karić.

Kompletne rezultate Brdskog Prvenstva BiH možete skinuti na LINK.


Međunarodna trka „Zenica 2016. – Oslobođenje Zenice“ na kojem su učešće uzeli klubovi Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine startala je u 16:00h. Trka je vožena u centru grada na stazi dugoj 4,9km. Vozači su vozili 16 krugova, a vozače na ovogodišnjem izdanju trke nije privukao bogat nagradni fond, tako da je učešće na trci uzelo 25 vozača.

Trka je kao i prethodnih godina obilježena bijegom tri vozača, no ove godine uz Klisurić Stevana (BK Partizan) vozača iz Srbije, grupu koja je bila u bijegu su pravila i dva vozača iz BiH, Đulaga Trejić (BK Bihać) i Edin Durmišević (Giro di Sarajevo). Kao i prethodnih godina, trka Brdskog prvenstva koja je vožena ranije uzela je svoj danak, tako da nakon petog kruga Durmišević nije u mogućnosti držati tempo prve grupe i otpada, ostavljajući dva vozača u bijegu. Krug zatim i Trejić ostaje bez snage, te mu mladi Klisurić uspjeva pobjeći i napraviti dobru vremensku prednost. Nažalost u  posljednjim krugovima Trejić je imao kvar na biciklu, zbog čega ga stiže i grupa u potjeri, te na kraju završava trku sa krugom zaostatka. Bijeg Klisurića u nekim krugovima iznosio je čak i do 7min. u odnosu na grupu koja ga je gonjala. Cijelo vrijeme trke osjećala se novoljkost grupe da skoči i napravi dobar posao, te stignu Klisurića i učine grupu kompaktnom u borbi za prvo mjesto.

Trku u dužini od 78,5km, sa prosječnom brzinom od 38,5km/h na prvom mjestu u vremenu 2:04:40 završava Klisurić Stevan (BK Partizan), a slijedi ga njegov klubski kolega Aleksandar Roman (BK Partizan) sa vremenom 2:12:10, te Mulić Demir (BK Ciklomont) u istom vremenu na trećem mjestu.

Od sudijske komisije posebno je pohvaljen mladi Selimović Husein (BK Zmaj od Bosne) koji je kao mlađi Kadet nastupio na trci u kategoriji Juniori, te utrku završio sa prvom grupom u vremenu 2:12:10, čime si je osigurao zlatnu medalju i prvo mjesto na podiju. Na drugom mjestu u kategoriji Juniori završio je Selmanović Amar (BK Bihać), te Ivan Širić (BK Pedala Žepče), obojica u vremenu pobjednika.
 

Najuspješnijim biciklistima na kraju utrke su uručene i novčane nagrade, te je organiziran zajednički ručak za sve učesnike.

Kompletne Rezultate sa trke "Zenica 2016 - Oslobođenje Zenice" možete pogledati na LINK.

Fotogaleriju sa Međunarodne trke Zenica 2016. i Brdskog Prvenstva BiH možete pogledati na Facebook BikeMagazin (LINK).

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba