Prikazuje članke prema oznakama: Planinarstvo

Prije točno 20 godina u Mostaru, šest planinarskih društava (HPD „Vitez“ Vitez, PD „Kuk“ Novi Travnik, HPD „Prenj 1933“ Mostar, PD „Cincar 1929“ Livno, UP „Tisovac“ Busovača, PD „Bitovinja“ Kreševo) osnovalo je Planinarski savez Herceg-Bosne.

Dana 31.10.2015. godine  u Napretkovom domu na Trebeviću održana je  ujediniteljska Skupština Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine, događaj koji smo čekali pune dvije decenije. Prisutni delegati su jednoglasno usvojili Poslovnik o radu Skupštine PS BiH, Statut PS BiH i Poslovnik o radu Nadzornog Odbora PS BiH. Za prvog predsjednika PS BiH izabran je Zehrudin Isaković.

četvrtak, 05 Novembar 2015 22:31

PD "Vis" uvodi redovna dežurstva na Matinskom visu!

Članovi planinarskog društva "Vis" od idućeg vikenda uvode redovna vikend dežurstva svojih članova u planinarskom domu na Matinskom visu. Upravni odbor je donio ovu odluku nakon dugogodišnje serije provaljivanja i nanošenja štete objektu na Visu.

Planinarsko društvo „Vis" Žepče organizator je obilježavanja 19. Dana planinara Herceg-Bosne, a druženje planinara počelo je danas i trajat će naredna 3 dana. Ovom prigodom planiran je i bogat program.
Do ovog momenta, žepačkim planinarima pridružila su se brojna društva, međukojima su i HPD Vitez, HPD Zagreb-Matica, HPD Malačka - Kaštel Stari, PD Čusne Jajce i PD Kiseljak.

utorak, 18 Avgust 2015 11:52

Mirko Matijević: Zaštita planina

Suvremena urbanizacija i sve veći i intenzivniji razvoj prometa i izgradnja prometnica, ekstenzivnije  poljodjelstvo i stočarstvo, proširivanje obradivih površina na područjima planinskih oblasti, prekomjerna sječa šuma i izlovljavanje divljači postavljaju pred nas zadatak očuvanja i zaštite naših planina. Sve je zapaženiji odlazak ljudi u planine u formi kraćih izleta ili aktivnog planinarenja. I jedan i drugi vid boravka u prirodi ima svoje prednosti i radosti, čari i ljepote. To je ono što nam je ustvari dala i čime nas je zadužila priroda. No, ne može se reći da smo mi njoj vratili adekvatan dug.

srijeda, 08 Juli 2015 00:30

Mirko Matijević: Sigurnost u planini

Opasnosti u planini javljaju se prvenstveno kao posljedica žestine i razorne snage prirodnih sila. One najčešće ne zavise od našeg djelovanja, i gotovo nikada od naše volje pa ih je kao takve nemoguće spriječiti, ali ako ih na vrijeme uočimo i dobro poznajemo,  njihovo djelovanje možemo izbjeći.

Jučer, u četvrtak 25.06.2015. godine, planinarska društva "Mladost2 i"Tajan" iz Zenice posjetila su Žepče i žepačke planine, te se upoznali sa njihovim ljepotama, što je i bio osnovni razlog ove posjete. Drugi razlog njihove posjete bio je bogatstvo naših planina "Ivom" travom.

Prirodne ljepote planinskih predjela su izvor iz kojeg planinari crpe snagu i nalaze motive za svoj rad. Briga za  očuvanjem  prirode trebala bi  predstavljati  najširi društveni interes, pa je zato i obveza svakog planinara čuvanje i njegovanje toga bogatstva i vrijednosti, i energično i blagovremeno  suprotstavljanje svakom neodgovornom ponašanju prema prirodi.

Utjecaj planinarstva na čovjeka je fizički i psihički. Pod utjecajem planinarstva čovjek doživljava promjene koje nastaju uslijed fizičke aktivnosti, klimatskih faktora i psihičkih doživljaja. Na velikim alpinističkim izletima i ekspedicijama ti su utjecaji i promjene veoma jaki.

utorak, 24 Februar 2015 11:32

Mirko Matijević: Speleologija

Pećinski i jamski otvori  na koje nailazimo planinareći oduvijek su privlačili planinare. Možda je razlog tome što su naši preci nekada u prapovijesti živjeli u takvim skloništima. Uglavnom, nema ljubitelja prirode koji nekada nije razmišljao odakle izlazi obilje vode planinskih izvora, kuda odlaze rijeke ponornice, kuda odlaze vode otopljenih dubokih planinskih snjegova sa ljeti inače bezvodnih područja , gdje se tijekom dana kriju slijepi miševi.

Stranica 1 od 2