U srijedu,, 10.12.2014. godine, Udruženje „Spektar“ Žepče organizovalo je studijsko putovanje učenika Srednje mješovite škole Žepče u Fojnicu, čiji je cilj bio obilazak muzeja i biblioteke Franjevačkog samostana. Četrdeset učenika, zajedno sa njihovim profesorima, imalo je priliku vidjeti nesvakidašnju prezentaciju historijskog i kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, koje Franjevci, u narodu znani kao „ujaci“, ljubomorno čuvaju unazad već osam stotina godina.

Zbirka minerala, arheoloških iskopina, medievalnog oružja i oruđa, numizmatička i heraldička građa, kolekcija narodnih nošnji i vezova te jedna od najstarijih biblioteka u našoj zemlji, sadržaj su koji je oduševio današnje mlade posjetioce.

Poseban akcenat prilikom ove posjete stavljen je na čuvenu „Ahdnamu“ – dokument kog je Sultan Mehmed II El-Fatih, prilikom osvajanja srednjovjekovne Bosne, dana 28. maja 1463. godine, lično uručio fra Anđelu Zvizdoviću, tadašnjem predstavniku Franjevačkog reda. „Ahdnama“ je poznata kao najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji – 326 godina prije Francuske revolucije 1789. godine i 485 godina prije Međunarodne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine. Naime, ovim dokumentom Sultan lično garantuje sva prava i slobode, koliko je to bilo moguće u tom vremenu, svim kršćanima, a posebno franjevcima koji se zateknu u njegovoj zemlji jer su oni „našli moju veliku milost“ i „niko od stanovnika mojega carstva neka ih ne vrijeđa i ne uznemirava, neka ih niko ne napada, niti vrijeđa i ugrožava, ni njih, ni njihov život, ni njihov imetak, ni njihove crkve...“ (prijevod sa arapskog). Značaj „Ahdname“ je poseban kada se u obzir uzme istovremeni minimum vjerske i bilo koje druge tolerancije u evropskim zemljama tog vremena, znanog kao „mračno doba evropske historije“.

Učenici Srednje mješovite škole Žepče pozorno su saslušali predavanje o vremenu i okolnostima u kojim je „Ahdnama“ pisana, a koje je održao Zijah Malićbegović, prof. historije i direktor SMŠ Žepče. Uz iscrpnu analizu „Ahdname“ kao dokumenta vis legis, te osvrt na istraživanje njene autentičnosti, profesor Zijah je posebno podcrtao činjenicu da tolerancija, suživot i bogatstvo različitosti nisu novost na ovim prostorima te da je neophodno učiti iz historije koja nam daje čvrste temelje i razlog da takve civilizacijske tekovine gajimo i danas.

Nakon historijskog časa na temu „Ahdnama“, profesori Zijah Malićbegović i Ivica Penić, uz stručnu i nadasve ljubaznu asistenciju kustosice muzeja, gđe. Natalije Šimunić, učenicima su, koliko im je to vrijeme dozvoljavalo, opisali izložene eksponate koje nudi Samostanski muzej.

Prema riječima Bekima Bijedića, predsjednika Udruženja „Spektar“ koje je iniciralo i organizovalo ovo studijsko putovanje, ovakve posjete su itekako značajne za učenike, koji su, pored činjenice da sve ove stvari uče u školi, danas imali priliku i dosta toga vidjeti svojim očima. Ipak, najveću vrijednost ima duboka pouka koju je današnja posjeta iznjedrila, a to je činjenica da su upravo različitosti najveće bogatstvo Bosne!

Na kraju, Udruženje „Spektar“ ističe posebnu zahvalnost Nurđehanu Šahinoviću, savjetniku Ministra Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice i općinskom načelniku Mati Zovki, koji su pružili nesebičnu pomoć u realizaciji ovog putovanja.

Nadamo se da će ovakvih posjeta u budućnosti biti još više, a Udruženju „Spektar“ čestitamo na uspješnoj realizaciji i ovog značajnog projekta.

Kompletnu foto-galeriju možete pogledati na našoj FaceBook stranici.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba