Jučer, u četvrtak 25.06.2015. godine, planinarska društva "Mladost2 i"Tajan" iz Zenice posjetila su Žepče i žepačke planine, te se upoznali sa njihovim ljepotama, što je i bio osnovni razlog ove posjete. Drugi razlog njihove posjete bio je bogatstvo naših planina "Ivom" travom.

Goste iz Zenice je dočekao Džihad Mehinagić, poznati žepčaki zaljubljenik u prirodne ljepote i planine, koji je i predvodio ovu ekspediciju.

Iz priča starijih zeničkih planinara postojala je manifestacija "Zenička transferzala" koja je trajala tri dana, a polazilo se iz Zenice, preko Lisca, Bistričaka, Mahnjače-Palasnice, do našeg doma u Ravnoj Rijeci. Nastavljala se do grada Žepča, spomenika NOR-a, preko Orlovika, Begovog Hana, Pepelara, do Smetova i Zenice.

I tako se desio taj pohod. Gosti su nabrali trava i obišli od čaršije, preko Skeledžića, Malog Kiseljaka, Hrastuše, Orlovika, pa do Bukava, Lovačke kuće, Prečkog polja do željezničke stanice. Svi su oduševljeni lijepim stazama koje nisu naporne i teške, uživali su u prelijepim pogledima, a i nabralo se trava.

Žepče su napustili sa obećanjem da će se vratiti u septembru na pohod na Martinski Vis.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba