Planinarsko društvo „Vis" Žepče organizator je obilježavanja 19. Dana planinara Herceg-Bosne, a druženje planinara počelo je danas i trajat će naredna 3 dana. Ovom prigodom planiran je i bogat program.
Do ovog momenta, žepačkim planinarima pridružila su se brojna društva, međukojima su i HPD Vitez, HPD Zagreb-Matica, HPD Malačka - Kaštel Stari, PD Čusne Jajce i PD Kiseljak.

PROSTOR KAMPA

Kamp se nalazi uz planinarski dom na Matinskom visu, na nadmorskoj visini od 750-850 m. Potrebno je ponijeti odgovarajuće šatore, vreće za spavanje i podmetače, te prikladnu odjeću i obuću. Vaše šatore možete postaviti na prostranoj pokošenoj planinskoj livadi, sa blagim nagibom, ili pak na travnatim pokošenim površinama ispod stabala crnog bora. Za detaljnije uređenje prostora za šatore, na raspolaganju će biti ručne kose za košenje trave te grablje i sjekire. Uz šatore možete ložiti vatru, uz obvezno postavljanje kamenja oko ložišta i primjenu svih mjera zaštite od požara, kao i obvezno gašenje vatre prije spavanja ili odlaska. Osobne automobile gost mogu parkirati na pripremljenim parkinzima uz prilazni put. Smeće ste dužni u zavezanim vrećama odložiti na mjesto za odlaganje smeća. U kampu su izgrađena 4 poljska WC-a koji se nalaze iza planinarskog doma. Sa gotovo cjelokupnog prostora predviđenog za postavljanje šatora, vidi se središnja pozornica koja se nalazi na terasi planinarskog doma. Prostor Matinskog visa je odlično pokriven signalom mobilne telefonije (HT Eronet), a sa vrha Matinskog visa dostupan je signal hrvatskih mobilnih operatera.

VODA

Vodom za piće gosti se mogu opskrbiti sa izvora pitke vode u neposrednoj blizini doma, a vodom za pranje i kuhanje (može i za piće) iz vatrogasne cisterne.

HRANA I PIĆE

Za sve sudionike će se prirediti dva besplatna topla obroka i to ručak subotu oko 14.00 sati ( grah iz kazana) i ručak u nedjelju oko 13.00 sati ( vjerojatno lovački gulaš). Također je osiguran pribor i posuđe za jelo, kao i veći šator sa postavljenim stolovima za objedovanje. Za planinare koji će obilaziti planinarske staze je osigurana besplatna kava i čaj u ranim jutarnim satima u subotu i nedjelju, Cijelo vrijeme Vašeg boravka bit će na raspolaganju jela sa roštilja i dovoljne količine točenog piva i vina, kao i domaće rakije po pristupačnim cijenama. Za prestavnike planinarskih društava će upriličiti svečanu večeru u subotu u 19.00 sati, u Lovačkom domu koji se nalazi u neposrednoj blizini kampa.

OBILAZAK PLANINARSKIH STAZA

Gostima će se ponuditi obilazak tri planinarske staze u subotu i dvije u nedjelju u jutarnjim satima, te noćni uspon na vrh Matinskog visa u subotu. Staze su srednje zahtjevne, prolaze kroz šumu i uz planinske kose, sa prekrasnim vidicima. Sve staze završavaju na vrhu Matinskog visa 964 m n/v na kojem se nalazi kapelica Svetog Bernarda, zaštitnika planinara i planina. - Dobro markiranim stazama će vas voditi iskusni planinarski vodiči, od koji možete dobiti sve potrebne informacije. Molimo Vas da slušate upute vodiča, jer neke od staza kraćim dijelom prolaze u blizini vidno obilježenih minskih polja. Na stazama možete vidjeti preko deset vrsta endemičnog bilja, preko stotinu vrsta leptira, te se zasladiti zrelim kupinama, osvježiti se hladnom izvorskom vodom, a vidici sa Matinskog visa su nezaboravni - navodi se u priopćenju.

- Planirali smo organizirati sportska natjecanja u starim sportovima (bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, trčanje u vrećama, te posebne igre za djecu i mladež. Pobjednike natjecanja planiramo nagraditi odgovarajućim priznanjima, kao i vrijednim nagradama od naših sponzora. Planirali smo upriličiti niz prikladnih izložbi, kao što su prodajna izložba rukotvorina i suvenira, izložba kristala, stijena i minerala, izložba gljiva, te prigodne prezentacije žepačkog kraja. U večernim satima zabavljat će vas Tamburaški sastav „Stare tambure" kao i drugi žepački glazbenici. Za sve dodatne informacije možete nazvati 00387 63 358 338- Mirko Matijević ili poslati e-mail na - zaključuje se na kraju ove informacije.

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba