U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporo „ Žepče u petak 06.05.2016. godine u Žepču svečano su otvoreni  Dani Abdulvehab Ilhamije Žepčaka. Manifestacija koja će trajati u narednih mjesec dana otvorena je književnom večeri  „Pjesnik Arzuhala„, te promocijom knjige „Careve oči„ autora Džemaludina Latića.

Gosti predavači su bili književnici Džemaludin Latić i Hadžem Hajdarević.

Govoreći o Ilhamiji, književnik Latić istakao je kako je Ilhamija bio pjesnik poruka kojeg je krasila hrabrost i pravednost zbog čega je na kraju izgubio život. Upravo  zbog ovih osobina, kako je naglasio Latić, od njegove smrti pa sve do danas Ilhamija Žepčevi-Bosnevi slovi kao uzor mnogim bh književnicima.

Latić je kazao kako manifestacije kojima se prisjećamo velikana poput Ilhamije treba da posluže vraćanju dugo godina skrivanu bošnjačku književnost na mjesto i u okvire kojem ona pripada.

Književnik Hajdarević kritički se osvrnuo na današnji odnos Bošnjaka prema kulturi, ističući kako se pokušava nametnuti festivalska, teferička kultura, te kako ovakve manifestacije poput Ilhamijinih dana u Žepču ostvaruju vezu Bošnjaka sa svojom temeljnom kulturnom tradicijom.

Na otvaranju manifestacije upriličena i promocija pjesme „Čudan zeman“ u izvedbi travničke muzičke grupe „Mustra orkestra“.

Nakon književne večeri i promocije knjige „Careve oči„  organizovano je  druženje sa autorom i učesnicima u programu.

Inače, u okviru ovogodišnje manifestacije posvećene velikom alimu Abdulvehab Ilhamiji Žepčaku bit će upriličena i  promocija knjige „Nova bošnjačka politika- Bitno je biti Bošnjak„ autora Sejfudina Tokića, te foto izložba „Foto sehara“ autora Mersada Dedovića.

Manifestacija će biti završena predramazanskim koncertom ilahija i kasida sarajevskog Hora Gazel, te programom pod nazivom  „U susret Ramazanu„ u sklopu kojeg će biti upriličenena Večer Kur'ana i Derviški zikr-kelime i tevhid pred duše žepačkih šehida i Abdulvehab Ilhamije Žepčaka.

(R.Ag./Zepce.Ba)

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba